Indywidualne doradztwo żywieniowe skierowane do dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów:
- osób z nadwagą i otyłością – diety redukujące tkankę tłuszczową
- pacjentów planujących zabiegi bariatryczne lub będących w trakcie leczenia otyłości
- osób zdrowych chcących wprowadzić racjonalny styl życia
- kobiet planujących ciążę oraz kobiet karmiących
- osób z problemami gospodarki lipidowej
- diabetyków, osób z nadciśnieniem tętniczym
- osób cierpiących z powodu chorób przewodu pokarmowego
- testy oddechowe wodorowo-metanowe
- diagnostyka i leczenie zaburzeń jelitowych
Lekarze
Porady i indywidualne plany żywieniowe dostosowane do potrzeb Twojego organizmu
Porady dietetyczne oraz indywidualne plany żywieniowe powstają na bazie zdobytej wiedzy w trakcie długiej edukacji,praktyki dietetycznej. Dostosowywane są do potrzeb organizmu pacjenta, uwzględniając ewentualne patologie.
Znajomość zasad żywienia człowieka zdrowego, jak i chorego, uzupełniona gruntowną wiedzą technologiczną, daje podstawę do analizy i dokonania odpowiednich wyborów surowca oraz produktu, uwzględniając skład podstawowy, szeroko stosowane dodatki do żywności, jak i znajomość procesów technologicznych przetwórstwa żywności.
Dietoterapia wspomaga metody farmakologicznych. W niektórych przypadkach zmiana diety i nawyków żywieniowych jest niezbędna, żeby zapewnić pacjentowi poprawę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jeśli cierpisz na uciążliwe biegunki, zaparcia, alergie bądź nietolerancje pokarmowe, wiedz, że głównym problemem jest Twoja dotychczasowa dieta.
Gorąco zachęcam do zmian złych nawyków żywieniowych, które najczęściej doprowadzają do wielu dietozależnych schorzeń. Czasami wystarczy niewiele zmian, żeby wydłużyć życie i poprawić jego jakość.
Analiza składu ciała
Do efektywnej pracy nad ustaleniem indywidualnego planu dietetycznego, konieczne jest dokonanie szczegółowej analizy składu ciała pacjenta.
Za pomocą najwyższej jakości analizatorze składu ciała dokonywane są pomiary w oparciu o Bioelektryczną impedancje (BIA) przy użyciu metody Tetra Polarnej, 8 elektrod, które pozwalają określić:
- masę protein oraz mas minerałów
- zawartość wody całkowitej w organizmie
- masę tkanki tłuszczowej w kilogramach
- masę mięśni szkieletowych i organów wewnętrznych
- beztłuszczową masę ciała
- wagę, wagę wzorcową oraz BMI
- procentową zwartość tkanki tłuszczowej
- wiek metaboliczny komórek ciała (tempo starzenia się organizmu)
- podstawową przemianę materii (BMR)
- całkowite zużycie energii (TEE)
- rodzaj budowy ciała z podziałem na 9 różnych rodzajów
- segmentową analizę tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała
- zmianę budowy ciała
- przewodnik kontroli (określenie ilości tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej do kontrolowania, określenie celu do kontrolowania, czasu koniecznego do osiągnięcia zmian w budowie ciała)
- kaloryczność zalecanej diety oraz ilość tkanki tłuszczowej / mięśniowej do cotygodniowej kontroli / ilość kalorii do spalenia w trakcie ćwiczeń
- poziom tłuszczu trzewnego
- powierzchnię tłuszczu trzewnego
- obwód talii
- wskaźnik talia-biodro (WHR)
- impedancję